Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Λιχουδιές δίπλα στο τρένο!

Αν περνάτε από την Ν.Ιωνία με τον ηλεκτρικό ή μη, αξίζει να κάνετε μια στάση και να επισκεφτείτε το ζαχαροπλαστείο Γαλυφιανάκης που βρίσκετε δίπλα στον ηλεκτρικό στην μεριά της καθόδου από Κηφισιά προς Πειραιά. Συνιστώ γαλακτομπούρεκο τυλιγμένο στο φύλλο του, ωραιότατο και φρεσκότατο.
Ευγενέστατοι και οι υπάλληλοι.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Άλλος για Φραπέ;

Μπορεί τα τελευταία χρόνια ο φραπές να'χει δώσει την θέση του στους Δυτικοευρωπαϊκούς εσπρέσσους, καπουτσίνους και λοιπούς μοναχούς!!! αλλά αν θέλεις να πεις ότι ξέρεις να πίνεις φραπέ,ε!,τότε, πρέπει να κάνεις μια βόλτα τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σου από το μέρος που πρωτοκαθιερώθηκε η λέξη φραπές και πιο συγκ/να ο φραπές ο χτυπημένος όχι με το κουτάλι αλλά στο μίξερ! Και αυτό δεν είναι άλλο από την ιστορική-πλέον- καφετέρια Λέντζος στην Πλατεία Παγκρατίου, στην πλατεία που αρχίζει και η οδός Φρύνης. Μην περιμένετε τίποτα γκλάμορους καταστάσεις και με βρίζετε μετά, εντάξει? Η καφετέρια θυμίζει 60's-70's. Εκεί θα πάτε για να πιείτε έναν φραπέ γλυκό με ή χωρίς γάλα αλλά πάντα κρεμώδη και όχι νερομπούλα. Δεν νομίζω να βρείτε αυτή την συνταγή σε πολλές καφετέριες, ζήτημα είναι αν έχετε πιει κάτι αντίστοιχο στην ζωή σας. Είναι προφανές ότι ο κ.Λέντζος δεν τσιγκουνεύεται τα υλικά στο ρόφημα σήμα-κατατεθέν του.Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, Respect στον φραπέ και τον δημιουργό του! :)
P.S.Α! έχει και internet! έτσι ανάμεσα στους παλιούς θαμώνες του μαγαζιού μπορεί να πετύχετε και κανένα νεούδι με ακουστικά και λαπτόπι στα παλιά τραπεζάκια της καφετέριας. Όταν το παλιό συναντά το νέο ;)
P.S.2. Για ακούστε κι αυτό....
http://www.youtube.com/watch?v=1J35q1LcX4E
(Τίτλος: "ΚΑΘΟΜΟΥΝΑ ΣΤΟΥ ΛΕΝΤΖΟΥΣτοίχοι: Μανώλης Ρασούλης, Μουσική:Χρήστος Νικολόπουλος, Τραγούδι: Δημήτρης Κοντογιάννης)

P(lay) S(tation) 3: Οδηγίες προς ναυτιλομένους: O φραπές που φτιάχνει το μαγαζί είναι γλυκός.Αν ζητήσετε μέτριο θα σας βάλουν έξτρα καφέ για να γίνει μέτριος.Αν έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας πάρτε καλύτερα την κλασσική συνταγή του γλυκού ;)

P.S.(4): 22-02-2013: Όσοι προλάβατε, προλάβατε! Η καφετέρια σήμα κατατεθέν της φραπεδιάς δυστυχώς έκλεισε!   Αυτός ήταν φραπές! . -


Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΙΟΝ for ever

Θα μου πείτε, οι σοκολάτες ΙΟΝ είναι μυστική λιχουδιά? όχι ακριβώς, αλλά εγώ μιλάω για την ΙΟΝ γάλακτος και αμυγδάλου των 200 γραμμαρίων...Δεν ξέρω γιατί αλλά την βρίσκω πολύ πιο γευστική από τα μικρότερα μεγέθη της. Ισως το ολόκληρο αμύγδαλο, ίσως το περισσότερο γάλα, πάντως δοκιμάστε την και κάντε μόνοι σας τις συγκρίσεις. Δεν έχω βρει ακόμη ισάξια γάλακτος και αμυγδάλου. Όποιος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο είναι ευπρόσδεκτος πάντως.

Open Sesame!!!

Σουσάμι άνοιξεεεε...για να αποκαλυφθεί ότι εκτός από παστέλια,μαλακά ή σκληρά, υπάρχει και η ταπεινή πλην τίμια ...σουσαμόπιτα!!! Τι εστί σουσαμόπιτα? Φανταστείτε φλύδες  από παστέλι σπασμένες ακανόνιστα...τι να σας λέω...τι γαριδάκια, τι πατατάκια μου λέτε και τι ποπ-κορν και πασατέμποι. Ενα από τα καλύτερα σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας. Αν ξεκινήσετε δεν θα σταματάτε, γι'αυτό προσοχή.Με μέτρο!
Δοκίμασα την σουσαμόπιτα της Δραπετσώνας(1 ευρώ το σακουλάκι) καθότι φαν(όχι ανεμιστήρας!!!!) αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε και αλλού.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σαν πας στον πηγαιμό...για την Τριπολιτσά!

...να μην ξεχάσεις να περάσεις από την πλατεία του Αγ.Βασιλείου όπου μπορείς να παραγγείλεις μία ντουζίνα από ωραιότατα Donuts(από αυτά τα στρογγυλά με τις τρούπες, u know! :)) σε διάφορες παραλλαγές τους. Dozen Donuts το όνομα του μαγαζιού. Κόστος? κάτω από 10ευρώπουλα η 12άδα.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Κάποιος μου'πε, κάτι μου'πε, να σας πω...


Επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα τα μέρη ταυτόχρονα, ας δούμε και τις μας προτείνουν κάποιοι φίλοι  για πράγματα που δεν έχουμε όμως ακόμη δοκιμάσει:
1) Για καλό γιαούρτι (με την πέτσα του!), κρέμες κλπ γαλακτοκομικά να περάσουμε από την 'Στάνη" στην Ομόνοια (Μαρίκας Κοτοπούλη 10)



2) Για καλό κουλούρι Θεσσαλονίκης, έξω από το Σινεμά Απόλλων Στην Σταδίου


3) Για καλό πιροσκί σε πολλές παραλλαγές του στο Μοσχάτο, Στρατηγού Μακρυγιάννη 73


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μπουγάτσα

Που θα βρούμε καλή μπουγάτσα(με κρέμα, 'ντάξει? :)) ) στην Αθήνα? ένα ερώτημα με πολλές απαντήσεις, αλλά ας πούμε 2-3 από αυτές για να ικανοποιήσουμε την υπογλυκαιμία μας...
Λοιπόν, μπορούμε να εμπιστευτούμε την μπουγάτσα του Σάββα που την βρίσκουκε και αρκετά εύκολα στην Αττική λόγω πληθώρας καταστημάτων. Στην Αθήνα τον βρίσκουμε στην ΤΖΩΡΤΖ 10 ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ (δείτε και το site http://www.osavvas.com.gr/index.html  για περισσότερα καταστήματα). 
(το καλό με την ζύμη του -όχι μόνο για την μπουγάτσα του- είναι ότι δεν πειράζει στο στομάχι αυτούς που έχουν ευαισθησία στα σφολιατοειδή).
Μια άλλη πολύ καλή μπουγάτσα είναι του Βόσπορου (Εθνικής Αντιστάσεως 20 & Δαμάρεως 1, Καισαριανή) ανοιχτά -όπως και ο Σάββας- όλο το 24ωρο.
Και για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο του blog μας μια 3η επιλογή αλλά καθόλου μακριά σαν γεύση από τα άλλα δύο κρύβεται στο δρομάκι δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν. "Σερραική Παράδοση" λοιπόν,  Σοφίας Σλήμαν 48.


Και καλή σας όρεξη...;)

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Που θα πάμε για Παγωτό?

Θα πρέπει να πάτε λίγο μακριά για να βρείτε το καλύτερο(κατ' εμέ) παγωτό της πόλης...Στο Πικέρμι λοιπόν 19ο χλμ Λ. Μαραθώνος κοντά στον Σκλαβενίτη έχει το πρατήριο της η εταιρεία ALMA εδώ και δεκαετίες. Πηγαίνετε και θα με θυμηθείτε...

Γλυκιά Kολοκυθόπιτα

Μα που αλλού? στο Άριστον (Λομποτέσης, Βουλής 10), κολοκυθόπιτα και όχι μόνο, αχλαδόπιτα, τυρόπιτες κουρού,λουκανικόπιτες και άλλα πολλά εδέσματα, σφολιατοειδή ή με ζύμη κουρού, ένα είναι σίγουρο, ότι θα πάτε και θα ξαναπάτε-ξαναφάτε. Γιατί και τα χρόνια που υπάρχει ένα μαγαζί, κάτι λέει μερικές φορές. Άριστα στο Άριστον λοιπόν, από το 1910...

Φαλάφελ

Και από τα γλυκά πάμε στα αλμυρά...
Φαλάφελ από ένα Συριακό(μάλλον!) μαγαζάκι στο κέντρο της Αθήνας.Raja Jee το όνομα του(Σοφοκλέους 47,Αθήνα). Αραβική πίτα γεμισμένη με φαλάφελ. Κάτι διαφορετικό αν έχετε βαρεθεί να τρώτε τυρόπιτες και τα λοιπά σφολιατοειδή.Θα σκάσετε με μία πίτα και θα πληρώσετε όσο και για μια τυρόπιτα.
Tip: Αν δεν είστε συνηθισμένοι από τα πολύ πικάντικα, απλά πείτε να μην σας βάλει την πικάντικη σως. Αλλιώς φροντίστε να έχει κρύο εκείνη την μέρα...:)) (κάτι ξέρουν και οι ντόπιοι που τα συνοδεύουν πίνοντας γάλα...)
Επίσης μου έχουν συστήσει και την πίτα με τα συκωτάκια πουλιών, όταν ξαναπάω θα σας πω τις εντυπώσεις μου.
Υ.Γ. Επίσης ισχύει ότι και για τους λουκουμάδες, να πάτε σε νορμάλ ώρες λόγω της περιοχής...

Προφιτερόλ

To καλύτερο προφιτερόλ που έχω δοκιμάσει είναι αυτό του Ανδριά. Δοκιμάστε το και βυθιστείτε στο μπωλ με την ρευστή σοκολάτα του παρέα με τα σουδάκια του. (Λεωφ.Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη), μιαμ μιαμ,μιαμ.

Τσουρέκι...

Που μπορούμε να βρούμε το καλύτερο τσουρέκι στην πόλη? Εδώ δεν θα είμαι απόλυτος, αλλά έχω κάποιες προτάσεις να κάνω...
  • Τερκενλής(Χαλάνδρι, τώρα και στο Σύνταγμα!(σαν παλιά διαφήμιση ακούγεται αυτό ε? :)) ) Τσουρέκι με κάστανο ή με πραλίνα φουντουκιού, με μαύρη ή λευκή σοκολάτα και με άλλες γεμίσεις που δεν έχω ακόμη γευτεί, ένα είναι σίγουρο, ότι αν πάτε μία φορά σίγουρα θα ξαναπάτε. Ακριβούτσικο μεν, αλλά τα αξίζει τα λεφτά του.
  • Κοσμικόν (ΗΣΑΠ Αγ. Νικόλαος, Αγ. Ελευθέριος, Φάληρο). Το κλασσικό τσουρέκι με την πολίτικη συνταγή χωρίς γέμιση μέσα. Πολύ καλό.


Γαλακτομπούρεκο

Μια από τις αγαπημένες μου  γλυκο-λιχουδιές, το γαλακτομπούρεκο :) Οι περισσότεροι θα ξέρετε φυσικά το γαλακτομπούρεκο του Κοσμικόν. Ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει η γεύση του. Πάντα φρέσκο(και πως να μην είναι με τέτοια κατανάλωση που έχει), τρώγεται άνετα και μετά από πολλές μέρες.
Ένα γαλακτομπούρεκο όμως όχι τόσο γνωστό αλλά εξίσου καλό είναι αυτό της Χριστίνας (Γ.Παπανδρέου 165 στην Μεταμόρφωση).Και άλλοι λένε ότι έχουν το καλύτερο γαλακτομπούρεκο αλλά αυτό όντως είναι ένα από τα καλύτερα. Η κρέμα του δεν είναι τόσο σφιχτή όσο του Κοσμικόν αλλά η γεύση του είναι unpaiktable!!!!(απαίχτου και γλύκας γωνία)  :) Κι επειδή τα γλυκά του ταψιού μας φέρνουν αναμνήσεις από γιαγιάδες,γιορτές κλπ η ευγενέστατη κυρία Χριστίνα σας φέρνει όλες αυτές τις αναμνήσεις στο μυαλό.


Λουκουμάδες (μιαμ,μιαμ,μιαμ!!!)

Που θα βρούμε τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης? Μα φυσικά στου Κτιστάκη στην Ομόνοια(Σωκράτους 59). Λουκουμάδες θα βρείτε κι αλλού αλλά λουκουμάδες γεμιστούς με μέλι που τους δαγκώνεις και γεμίζει με μέλι το στόμα σου δεν θα βρεις εύκολα.

Υ.Γ. Δυστυχώς επειδή η περιοχή δεν είναι όπως παλιά, χωρίς να έχω νιώσει ιδιαίτερο κίνδυνο πάντως, καλό είναι να πάτε εργάσιμες ημέρες και ώρες ή τουλάχιστον όταν ακόμα είναι μέρα...


Σαρακοστιανές Λιχουδιές

Μιας κι έρχεται Σαρακοστή, ας ξεκινήσουμε με μερικά σαρακοστιανά μυστικά(λιγότερο ή περισσότερο γνωστά):

  1. Χαλβάς, προσωπικά ο καλύτερος είναι της Δραπετσώνας(Αγ.Δημητρίου 7-9, Δραπετσώνα και Πραξιτέλους 155 Πειραιά). Πριν κάποιο καιρό δεν τον έβρισκες παντού, τώρα είναι πιο εύκολο να τον εντοπίσεις. Έτσι π.χ. τον βρήκα πίσω από το Public στο Σύνταγμα σ'ένα γωνιακό μαγαζί που βγάζει και σακιά με όσπρια, ξηρούς καρπούς κλπ κλπ κι έχει κι άλλες νοστιμο λιχουδιές, όπως επίσης και στον Ιορδάνη στην Ν.Ιωνία.

2. Η επόμενη λιχουδιά όντως είναι ακόμη κάπως σαν μυστική, μη ευρέως διαδεδομένη ακόμη κι έρχεται πάλι από την Δραπετσώνα. Είναι το Κυκλαδίτικο Παστέλι Δραπετσώνας , με μέλι και κρασί. Το βρίσκεται σε μικρές διάφανες πλαστικές κασεττίνες σε μπαστουνάκια. Δυστυχώς δεν το φέρνουν ακόμη πολλά καταστήματα, ίσως να είναι σε μικρή παραγωγή. Αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.Εμένα μου άρεσαν τα κλασσικά ξερά παστέλια με την ζάχαρη και όσες φορές είχα δοκιμάσει τα μελάτα δεν μου είχαν κάνει κλικ. Αλλά μόλις με κέρασαν από αυτό τα ξέχασα όλα τ'άλλα. It's a must. Σίγουρα θα το βρείτε στο κατάστημα της Δραπετσώνας(κάντε κανένα τηλέφωνο να σας πουν για άλλα μαγαζιά που το προμηθεύει(210.46.16.448).

     3.Καλό είναι και το χειροποίητο παστέλι που βρήκα στον Ιορδάνη(επίσης σε μπαστούνια), το συναγωνίζεται το παραπάνω αλλά δεν το φτάνει(μάλλον του λείπει το κρασί από μέσα).